Rattan Sedia planira širiti tržište: BiH do ljeta u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Rattan Sedia planira širiti tržište: BiH do ljeta u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Bosna i Hercegovina je blizu članstva u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), što će mnogim uspješnim bh. firmama s iskustvom prekograničnog poslovanja otvoriti prostor za širenje tržišta i prodaje na svjetskom nivou.

Ove dobre vijesti u segmentu industrije i proizvodnje dolaze u pravi trenutak, s obzirom na to da Rattan Sedia u svom strateškom opredjeljenju za naredni period posebno podvlači širenje na inozemnim tržištima.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je sa svojim saradnicima napravio veliki napredak u pregovorima s WTO, te je veoma blizu historijskog potpisivanja punopravnog članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

“Opći dojam sa sesije sa više od 50 veleposlanika koji su nazočili jučerašnjoj radnoj grupi je da smo od svih vodećih sila dobili podršku za prijem Bosne i Hercegovine u WTO. Do ljeta tekuće godine trebali bismo biti punopravan član”, rekao je ministar Šarović.

On je istakao kako je već usvojen dokument koji predstavlja akcijski plan i mapu po kojoj će BiH postati član ove organizacije. S tim u vezi, zakonodavni dio je riješen, a ostalo je samo privesti kraju usmene pregovore. Podsjećamo, djelovanje Svjetske trgovinske organizacije usredotočeno je na stvaranje otvorenog i ravnopravnog sistema trgovinskih pravila, progresivne liberalizacije i eliminacije carinskih i necarinskih prepreka trgovini robama i uslugama, uklanjanje svih oblika protekcionističkih mjera i diskriminatornih tretmana u međunarodnim trgovinskim odnosima, integraciju nerazvijenih i zemalja u razvoju, te tranzicijskih zemalja u multilateralni sistem i postizanje maksimalno mogućeg stepena transparentnosti trgovinskog multilateralnog sistema.

Podsjetimo da su Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Austrija, Italija, Švicarska, Njemačka, Makedonija i Češka samo neke od zemalja u koje je Rattan Sedia prošle godine ostvarila izvoz. Ukoliko BiH pristupi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ova lista bi se vrlo brzo mogla proširiti.